Kurczak po chińsku w 2-óch wersjach

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś na obiad kurczak po chińsku w dwóch wersjach.
Pierwsza jest baaardzo orientalna, natomiast druga w wersji light ;)

WERSJA ORIENTALNA:
SOS:

  • 4łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (spokojnie można pominąć)
  • 1 łyżeczka imbiru tartego (jak ktoś lubi można więcej)
  • 2 łyżki cukru
  1. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą do połączenia się składników.
  2. Zalewamy nim kurczaka, odstawiamy do lodówki na 2-3h.
  3. Po tym czasie wyjmujemy mięso, obsmażamy na patelni
  4. Dodajemy mieszankę chińską, smażymy około 5minut.
  5. Na koniec zalewamy pozostałym sosem z marynowania.Sos zgęstnieje.

2 WESJA LIGHT

IMG_20160728_162724[1]

I taką dziś przygotowałam.

  1. Mięso oprószyłam pieprzem, solą, odstawiłam na godzinę.
  2. Po tym czasie obsmażyłam, dodałam mieszankę chińską.
  3. Wlałam bulion drobiowy – pół szklanki, dusiłam przez 15minut

IMG_20160728_164821[1]

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.